Uluslararası Futbol Turnuvası Tanıtım Toplantısı ve Fikstür Çekilişi İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi



Uluslararası Futbol Turnuvası Tanıtım Toplantısı ve Fikstür Çekiliş Programı Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesi öncülüğünde organize edilen Uluslararası Futbol Turnuvası Tanıtım Toplantısı ve Fikstür Çekiliş Programı, “Yedi Kıta Dostluk, Kültür ve Spor İçin Buluşuyor” sloganıyla 19 Mart 2019 tarihinde Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve İstanbul Üniversitesi spor faaliyetlerini içeren tanıtım videosunun izlenmesiyle başlayan Turnuva’nın açılış konuşmaları, Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğrencisi Heejae Cheon tarafından gerçekleştirildi.

“Türkiye’de Futbola Ayrılan Kaynak Diğer Bütün Spor Dallarına Ayrılan Kaynaktan Fazla”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan, İstanbul Üniversitesi’nin tarihi sebebi ile turnuvaya ev sahibi olacak en iyi yer olduğuna değinerek, “Bu etkinliğimiz, inşallah ülkemizdeki uluslararası öğrencilerin birbiriyle kaynaşması için güzel bir vesile olur. Emeği geçenlere ve ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum. Böylesine bir etkinliğe ev sahipliği yapacak doğru adres de tarihi ve geçmişiyle burası” diye konuştu.

Geleneksel sporların popülerleşmesi için gayret gösterdiğini aktaran Bilal Erdoğan şunları dile getirdi: “Türkiye’de sporlar arasında kaynak dağılımında ciddi bir adaletsizlik var. Maalesef futbola bu kadar kaynak aktarılırken bunun karşılığını yaygın olarak bu sporun yapılmasında, sportif başarısında, daha iyi kulüplerin ve daha iyi futbol altyapılarının oluşmasında göremiyoruz. Gönül ister ki futbola ayrılan kaynakların karşılığında daha çok lisanslaşma görelim, daha çok futbol yeteneğinin keşfedilip yetiştirildiğine şahitlik edelim. Türkiye’de futbola ayrılan kaynak diğer bütün spor dallarına ayrılan kaynaktan fazla.”

Etkinlikte asıl gündemin Türkiye’deki uluslararası öğrenciler olduğunu belirten Bilal Erdoğan, “Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı 140 bine yaklaşmış durumda. Bunların yaklaşık yüzde 10’u Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından burslandırılmakta. Geri kalanını ise kendi imkânlarıyla ülkemize gelen öğrenciler oluşturuyor. Ben, öğrencilik yıllarımı dünyanın çeşitli yerlerinde geçirdim. Indiana’da 3, Washington DC’de 4, Boston’da 2, Bologna’da 4 sene bulundum ama öğrenciliğimi İstanbul’da geçirmek isterdim, kısmet olmadı. Türkiye’de birçok ülkeden misafirlerimizin olması bir tesadüf değil. Ülkemizin hem yaşam standartları açısından hem gençlik zamanını geçirecek güzel bir ülke olmasından hem de üniversitelerimizin toplam kalite itibarıyla dünya standartlarında olmasından kaynaklanıyor. Bana göre 500 bin, uluslararası öğrenciyi misafir etmek için çok da iddialı bir sayı değil. Buna kısa zamanda ulaşacağımızı düşünüyorum. Türkiye’de eğitimini geçiren öğrencilerin, döndüklerinde ülkemizi iyi anlattığına şahit oluyorum. Bu tür etkinlikler misafir öğrencilerimizin Türkiye’deki vakitlerini zenginleştirme açısından çok isabetli. Bu tür etkinliklerin başka branşlarda, kültür ve sanat alanlarında da yapılmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“Üniversitemizde 145 Ülkeden 7 Bin Uluslararası Öğrenci Var”

Böyle bir programın İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleşiyor olmasından gurur ve mutluluk duyduğunu vurgulayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak; “Daha önceki yıllarda kendi uluslararası öğrencilerimizin birbirleriyle karşılaşmasını, buradaki dostluklarının ülkelerine döndüklerinde de devam etmesini hem ülkemiz hem de dünya barışı adına değerli gördüğümüz için fırsatları değerlendirmek istedik. Üniversitemizde 145 ülkeden 7 bin uluslararası öğrenci var. Bunlar bizim göz bebeklerimiz. Dünyanın muhtelif yerlerinde üniversitemizden mezun olan çok değerli insanlar karar mevkilerinde bulunuyor. En büyük önemi üniversitemizi temsil etmeleridir. Toplantının bu şekle dönüşmesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanımızın teklifi ile bu teklife cevap veren kıymetli paydaşlarımızın tepkileriyle ortaya çıktı. İstanbul’un kendi ismine ve tarihine yakışır şekilde yaptığı her şeyin etkin olacağını biliyoruz. 26 üniversiteden 26 takımın yarışacağı, temsil yönünü ortaya koyabileceği büyük bir iddia var. Biz bu sesin dünyaya ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.

“Farklı Ülkelerden Arkadaşlarımızla Bu Turnuva Sayesinde Bir Araya Geleceğiz”

Öğrenciler adına konuşan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğrencisi Heejae Cheon, İstanbul’da üniversite eğitimi almaktan mutluluk duyduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Burada derslerden kalan zamanda futbol oynuyorum ve fırsat buldukça da İstanbul’un tarihi yerlerini geziyorum. Bu turnuvada futbol oynayacağım için mutluluk duyuyorum. Üniversitemi temsil edeceğim için de çok heyecanlıyım. Farklı ülkelerden farklı dilleri konuşan arkadaşlarımızla bu turnuva sayesinde bir araya geleceğiz ve hep birlikte güzel anılar biriktireceğiz. Bunu düşünmek dahi bana ayrı bir heyecan katıyor. Bu turnuvayı düzenleyen İstanbul Üniversitesi’ne ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.”

Açılış konuşmalarının ardından fikstür çekilişleri gerçekleştirildi. 6 gruptan oluşan çekiliş Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Spor Kulübü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kurtoğlu, Öncü Spor Kulübü Başkanı Yavuz Kurt, İstanbul Kültür Elçileri Derneği Başkanı Nedret Apaydın ve Spor Toto Temsilcisi Yaşar Göçer tarafından yapıldı.

Fikstür çekilişlerinin ardından İstanbul Üniversitesi bünyesindeki başarılı sporcu ve takımlara ödülleri verildi.

Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.